În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, 23 ianuarie, de Maia Sandu, copreședinte a Blocului ACUM DA PAS, candidatul Blocului în circumscripția Europa de Vest, și Dumitru Alaiba, candidatul Blocului în circumscripția SUA și Canada, ACUM a solicitat crearea condițiilor de vot adecvate pentru conaționalii noștri din diasporă.

  1. Deschideți suficiente secții de vot!

În primul rând, Blocul ACUM DA PAS a contestat la Curtea de Apel Chișinău Hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu privire la deschiderea secțiilor de votare în stăinătate (nr. 2109 din 19 ianuarie 2019). Hotărârea contestată nesocotește 2 prevederi legale exprese ale Codului electoral – art.31 alin.(4) lit.c) și art.31 alin.(4) lit.d) – potrivit cărora la deschiderea secțiilor de votare peste hotare trebuie luate obligatoriu în considerație numărul cetățenilor care au participat la ultimul scrutin (prezidențialele din 2016) și numărul înregistrărilor prealabile.

  1. Permiteți cetățenilor noștri din diasporă să voteze cu pașaportul expirat!

Lipsirea de vot a conaționalilor noștri care au pașapoarte expirate reprezintă o altă îngrijorare majoră a Blocului ACUM DA PAS. În toate scrutinele precedente (2010, 2014, 2016), CEC adopta hotărâri prin care permitea cetățenilor cu pașapoarte expirate să voteze. Or, spunea CEC-ul, pe de o parte, dreptul de vot, prin prisma prevederilor constituționale, nu poate fi condiționat de caracterul expirat sau valabil al pașaportului, iar, pe de altă parte, procedurile existente la moment sunt în măsură să combată potențiala fraudă vizând votarea multiplă. Blocul ACUM DA PAS va solicita printr-o adresă oficială CEC-ului să adopte o hotărâre care ar aduce procedurile din cadrul alegerilor din 24 februarie a.c. în conformitate cu prevederile constituționale, iar, în cazul în care CEC-ul va refuza acest lucru, va solicita obligarea emiterii acestei hotărâri pe cale judiciară.

  1. Organizați pentru diasporă 2 zile de votare!

De asemenea, s-a cerut guvernării să permită diasporei să voteze timp de 2 zile – sâmbătă, 23 februarie, și duminică, 24 februarie. Or, spre deosebire de cetățenii din țară, cetățenii din strainătate trebuie să parcurgă zeci, sute sau chiar mii de kilometri pentru a ajunge la secția de votare. Guvernarea poate face acest lucru atât din punct de vedere legal – de exemplu, dacă este necesară modificarea legii, Guvernul poate s-o adopte prin procedura angajării răspunderii -, cât și cu respectarea standardelor Comisiei de la Veneția – este posibilă modificarea legii și cu mai puțin decât un an înainte de alegeri dacă modificările operate aduc îmbunătățiri legislației sub aspectul dreptului de a vota.

Textul cererii de chemare în judecată depuse la Curtea de Apel Chșinău împotriva Comisiei Electorale Centrale și Guvernului poate fi văzut aici.