1-feb-2019

Astăzi, 1 februarie, Blocul Electoral ACUM DA PAS a prezentat angajamentul său pe sănătate anunțat în noiembrie 2018 – „servicii de sănătate calitative, inclusiv prin reducerea cu 25% a cheltuielilor oamenilor pentru medicamentele esențiale.

În ultimii 25 de ani, pentru o mare parte a societății, accesul la servicii medicale de calitate a rămas limitat. Din acest motiv, oamenii din Republica Moldova trăiesc, în medie, cu 10 ani mai puțin decât cei din Europa de Vest. Deficiențele din sector, finanțarea neadecvată, lipsa cadrelor medicale bine pregătite și bine plătite, birocrația, schemele de corupție și lipsa unor politici coerente în sector, toate reprezintă impedimente majore în calea asigurării serviciilor medicale de calitate. Lipsa accesului la servicii de sănătate se manifestă cel mai mult prin prețul ridicat la medicamente. Din toate cheltuielile cetățenilor pentru sănătate, peste 70% sunt pentru medicamente. Tendințele monopoliste, cerințele exagerate impuse producătorilor de pe piața UE, haosul din legislație, exodul companiilor consacrate de medicamente – toate duc la creșterea prețurilor acestora și la deficit de medicamente.

Angajamentul ACUM pentru sănătate

Așa cum am anunțat și în noiembrie, angajamentul nostru major în domeniul sănătății este să sporim accesul la servicii de sănătate calitative, inclusiv prin reducerea cu 25% a cheltuielilor oamenilor pentru medicamentele esențiale”, a declarat Igor Grosu, Secretar General al PAS.

Angajamentul va fi realizat prin câteva măsuri: (I) majorarea alocărilor pentru compensarea medicamentelor din bugetul de stat, (II) facilitarea concurenței, inclusiv prin reducerea din cerințele inutile pentru producătorii consacrați de medicamente, (III) transpunerea directivelor UE în legislația națională  – sunt doar câteva dintre măsurile noastre care vor asigura scăderea prețurilor la medicamente și care pot asigura o gamă adecvată de medicamente la nivel național.

Pe lângă angajamentul pe medicamente, vom întreprinde multe alte măsuri în domeniul sănătății, printre care: majorarea salariilor și crearea condițiilor bune de lucru pentru angajații din domeniu, îmbunătățirea educației viitorilor medici, accelerarea eforturilor de diminuare a mortalității infantile, creșterea calității și accesului la servicii oncologice și spitale mai bine echipate.

„Deşi sloganul „este mai ieftin să previi decât să tratezi” poate părea demodat, noi credem că este mai actual decât oricând. Sănătatea este mai mult decât o problemă pur medicală, ea angajează răspunderea întregii societăți.”, a declarat Ecaterina Pitel, medic rezident și candidat al blocului ACUM pe circumscripția națională

„Vreau ca fiecare cetățean al Moldovei să știe ca Blocul electoral ACUM are ca angajament esențial crearea tuturor condițiilor și premiselor care să permită rămânerea și întoarcerea medicilor noștri în țară. Așa se va întâmpla și cu profesorii, inginerii, artiștii, cu toți oamenii noștri care vor dori să se întoarcă în țara lor sau cu cei cărora trebuie să le asigurăm toate condițiile pentru a nu pleca din țară. Calitatea actului medical nu mai suportă compromis. Viața și sănătatea oamenilor nu se negociază. Iar acest sector strategic trebuie și va fi finanțat corect, așa încât personalul medical și pacienții să se bucure de un sistem medical care are în centrul său cetățeanul.” a conchis Andrei Năstase, Președintele Platformei DA.