Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu: „Salutăm decizia Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, de a solicita opinia Comisiei de la Veneția referitor la deciziile Curții Constituționale din 7, 8 și 9 iunie 2019.

În același timp, în calitate de Prim-ministru, voi transmite astăzi Comisiei de la Veneția opinia Guvernului Republicii Moldova privind aceste acte. Sunt ferm convinsă că deciziile Curții sunt absolut arbitrare și contrare Constituției și legii.

Conform Constituției, termenul de 3 luni expiră la 10 iunie 2019, ora 24.00. În niciun caz nu este vorba de 7 iunie, așa cum a decis așa-numita Curte Constituțională. Este, probabil, cea mai odioasă decizie pe care a luat-o această instituție de la independență încoace.

Totodată, reiterăm că articolul 85 alineatul 1 din Constituție specifică clar că, în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Dreptul Președintelui Republicii Moldova este unul discreționar, acesta urmând să constate, după consultarea fracțiunilor parlamentare, dacă șansele numirii unui nou Guvern au fost epuizate în totalitate și, urmare acestui fapt, să se adreseze Curții Constituționale pentru a constata circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului.”