Apel către Agenții Economici cu Capital De Stat și Instituțiile Publice din Republica Moldova

În calitatea mea de Ministru al Economiei și Infrastructurii vreau sa mă adresez către conducerea și angajații agenților economici cu capital de stat din Republica Moldova; angajații Ministerului Economiei și Infrastructurii și a tuturor agențiilor și instituțiilor subordonate, precum si angajații Centrului National Anticorupție, si a altor instituții de stat responsabile de monitorizarea fluxurilor financiare, inclusiv angajații Serviciului Fiscal de Stat, Ministerul Finanțelor, Poliția de Frontieră, SIS, și a altor instituții abilitate.

  • Deținem informații precum că în ultimul timp au avut loc și în continuare se petrec extrageri substanțiale de mijloace bănești de pe conturile companiilor cu capital de stat fie în numerar, fie prin transferuri către conturi off-shore.
  • Această creștere subită a numărului și volumului unor astfel de tranzacții financiare care nu țin de activitatea zilnică, normală, a acestor companii de stat, este suspicioasă și extrem de alarmantă. Putem iarăși deveni martori ale unor fraude comise de către un grup restrâns de indivizi care încă mai dețin controlul asupra companiilor si instituțiilor de stat.
  • Va informez ca vom face un audit detaliat al tuturor tranzacțiilor de acest fel din ultimul timp. Vă asigur ca în cazul în care agenții economici cu capital de stat se adeveresc a fi implicați in astfel de tranzacții ilegale care au adus prejudicii statului delapidând averea lui, toate personale implicate indiferent de poziția ocupata vor fi trase la răspundere in conformitate cu Codul Penal și legislația în vigoare.
  • Fac apel către toți funcționarii și managerii agenților economici cu capital de stat, organelor de monitorizare și combatere a crimelor economice, să dea dovadă de prudență și SĂ SE ABȚINĂ de la efectuarea tranzacțiilor cu caracter dubios sau ilegal.
  • Facem apel la către toți cei cărora li se impun să execute anumite ordine de acest fel să dea dovadă de curaj. Nu vă implicați în acțiuni cu caracter ilegal. Respectați legislația Republicii Moldova și tratatele internaționale la care Moldova este semnatară. Fiecare persoană angajată în companii de stat este responsabilă legal de acțiunile sale.
  • Atenționăm toți partenerii externi, Uniunea Europeană, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Banca Europeana de Dezvoltare, donatorii și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova despre evoluțiile sau, mai bine zis, involuțiile alarmante ce țin de extragerea ilicită a capitalurilor din Republica Moldova.
  • Regimul personal și dictatorial a lui Plahotniuc, în ultimele sale clipe de agonie, prin intermediul funcționarilor de stat încalcă nu doar legislația Republicii Moldova, ci si tratatele internaționale cu privire la mișcarea capitalului și spălarea mijloacelor bănești.
  • Dragi colegi, știu că majoritatea dintre Dumneavoastră ați văzut multe Guverne care au venit și plecat, Miniștri care au venit în funcții și au promis multe. Însă de data aceasta situația în care s- a ajuns sub regimul Plahotniuc a devenit tragică. Cunoașteți Dumneavoastră mai bine decît mine cîte presiuni se fac pe agenții economici, cum se sufocă economia din cauza monopolurilor care îmbogățesc un grup mic de oameni, despre lipsa de dezvoltare a tuturor ramurilor economiei.
  • Va indemn sa nu va implicați în activități ilegale sau dubioase. Nu semnați acte ce ar duce la delapidarea averii statului. Fiecare dintre noi este responsabil în fața legii pentru acțiunile sale.
  • Mulți dintre Dumneavoastră aveți copii care au plecat din Moldova pentru oportunități mai bune și pentru a face lucruri care ei le-ar fi putut face și acasă, dar în alte condiții. Așa am fost și eu. Fac apel la fiecare dintre dumneavoastră, nu fiți victimele acestui regim. Moldova are acum nevoie de oameni curajoși mai mult ca niciodată. Moldova este o țară în care lucrurile pot fi schimbate în bine pentru fiecare dintre noi în timp relativ scurt. Dar Moldova nu rezistă sub un regim oligarhic, care a capturat statul. Dați dovada de curaj civic. A venit timpul sa eliberam tara din captivitate.