Caricatură realizată de Alex Buretz

Blocul ACUM alături de activistul civic și membru al Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, Rodion Gavriloi, a organizat astăzi, 5 aprilie, o conferință de presă pentru a sensibiliza opinia publică și a bate alarma referitor la încercările industriei tutunului de a spori accesibilitatea produselor de tutun în rândul copiilor și adolescenților.

Prin intermediul deputatului PPEM, Simion Grișciuc, se încearcă abrogarea prevederilor Legii privind controlul tutunului care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019 și interzic comercializarea produselor de tutun în raza a cel puțin 200 m de la orice instituție de învățământ și medico-sanitară de către unități comerciale cu suprafața mai mică de 20 de m2.

Noile prevederi interzic comercializarea țigărilor de către gheretele amplasate în apropierea școlilor, grădinițelor, a instituțiilor medicale, pentru a reduce consumul de țigări, în special, în rândul adolescenților. Ultimele studii realizate demonstrează că cca 22% din tinerii fumători procură țigări anume de la gherete – numărul gheretelor care comercializează produse de tutun în Chișinău depășind 400 de unități.

Considerăm extrem de gravă încercarea domnului Grișciuc, fost director al Tutun CTC, de a spori accesibilitatea țigărilor pentru copii și adolescenți. Acesta a depus pe 13 martie 2019, pe finalul carierei sale de deputat, o sesizare la Curtea Constituțională, care urmează a fi examinată pe 8 aprilie și există riscul ca CC să dea curs cererii domnului Grișciuc. În acest caz, dincolo de sporirea accesului la produse de tutun s-ar putea ca prin analogie să fie permisă comercializarea produselor de alcool de către gherete. Există riscul să ajungem în situația în care produsele de tutun și alcool să ajungă să fie vândute în imediată vecinătate a instituțiilor medicale și de învățământ.

Grișciuc nu este, de altfel, la prima încercare de a promova interesele industriei de tutun. Anterior, în iunie 2018, acesta, tot prin intermediul Curții Constituționale, a încercat să prelungească termenul până la care puteau fi comercializate pachete de țigări fără avertismente privind riscurile fumatului. Constatăm că Grișciuc este un „recidivist” la capitolul promovării industriei tutunului în detrimentul sănătății cetățenilor.

Asta se întâmplă în condițiile în care consumul de tutun în rândul populației înregistrează deja cote alarmante și atrage costuri umane și financiare semnificative. Dintre cei puțin peste 3,5 milioane de locuitori ai Moldovei, se estimează că în fiecare an, peste 5500 de persoane decedează prematur din cauza bolilor cauzate de tutun, iar mai mult de 4000 de copii (cu vârste cuprinse între 10-14 ani) și 701000 de adulți (cu vârsta peste 15 ani) continuă să utilizeze tutunul în fiecare zi. De asemenea, costul economic al fumatului în Moldova este de 3 353 000 000 lei. Acesta include costurile directe legate de cheltuielile de asistență medicală și de costurile indirecte legate de productivitatea pierdută în urma mortalității și morbidității precoce.

Prin urmare, solicităm domnului Grișciuc să-și retragă sesizarea de la Curtea Constituțională. Totodată, ne adresăm șefului de partid al acestuia, domnului Iurie Leancă – atât în calitatea sa de șef al PPEM, dar, în primul rând, în calitate de Președinte al Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, să transmită Curții Constituționale poziția Consiliului pe subiectul sesizării lui Grișciuc și să condamne public încercările repetate ale acestuia de a submina Legea privind controlul Tutunul. Mai mult decât atât, solicităm ca vicepreședintele PPEM, primarul interimar, Ruslan Codreanu, să asigure implementarea Legii privind controlul tutunului și să aplice amenzile prevăzute de legislație gheretelor care continuă să comercializeze produse de tutun în vecinătatea instituțiilor medicale și de învățământ.

Vedeți aici conferința de presă.