28 mai 2019 // Blocul politic ”ACUM DA PAS” a organizat în Parlamentul Republicii Moldova consultări publice pe marginea proiectului legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, necesar pentru reformarea urgentă a Procuraturii

Deși în februarie 2016 a fost adoptată o nouă lege a procuraturii (Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură), situația în domeniul activității acesteia nu s-a schimbat comparativ cu toată perioada de la proclamarea independenței Republicii Moldova, aceasta fiind în continuare aflată sub controlul regimului oligarhic care conduce Republica Moldova.

Principalele prevederi ale proiectului legii propus de blocul ACUM se pot rezuma la următoarele:

1) Excluderea condiției deținerii de către un aspirant la funcția de Procuror General a cetățeniei Republicii Moldova. Selectarea transparentă și meritocratică în funcția de Procuror General a unei persoane din afara Republicii Moldova, cum ar fi dintr-un stat membru al UE, cu experiență și rezultate remarcabile în domeniul juridic, ar putea schimba situația în domeniul activității organelor procuraturii.

2) Extinderea comisiei de concurs pentru selectarea Procurorului General, în care ar intra, în afară de membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), și exponenți ai societății civile, dar și experți internaționali . Dincolo de faptul că o asemenea măsură va contribui la selectarea Procurorului General în mod participativ, aceasta va face ca procedura de selecție să fie una imparțială și corectă.

3) Extinderea numărului de membri ai CSP și suplimentarea acestuia cu mai mulți exponenți ai societății civile. Modificarea respectivă ar conduce la îmbunătățirea activității Consiliului Superior al Procurorilor – garantul independenței și imparțialității procurorilor. Or, prin cooptarea noilor membri  din afara sistemului organelor procuraturii – societate civilă și avocatură – activitatea CSP va fi mai transparentă. De asemenea, la luarea deciziilor nu va mai prevala ”principiul corporatismului” care astăzi predomină în special pe dimensiunea managementului carierei procurorilor, ci meritocrația și integritatea procurorilor.

„Adoptarea proiectului legii ar putea să reprezinte un început pentru procesul de reformare a instituției procuraturii Republicii Moldova astfel încât aceasta să fie o instituție publică autonomă în cadrul autorității judecătorești, așa cum prescrie din Constituția Republicii Moldova”, a declarat Sergiu Litvinenco, deputat al Blocului ACUM.

28.05.2019 Consultări publice pe marginea proiectului de modificare a Legii cu privire la Procuratură organizate de către deputații Blocului politic ” ACUM Platforma DA și PAS”