Dumitru Alaiba

Circumscripția 51 - SUA-Canada

Votează ACUM pentru Dumitru Alaiba!

Contactați-mă și echipa mea va veni ACUM la Dvs:

Telefon: 060 826 480   SAU   Facebook

Anul nașterii: 1982

Locul Nașterii: or. Soroca

Activitate profesională
  • Cinci ani în consultanță internațională (Finlanda, România, Letonia, Austria), coordonator de proiecte în țări din Balcani și CSI în domeniile financiar, al mediului de afaceri și economic.
  • Șapte ani de experiență în Guvernul Republicii Moldova. Doi ani de experiență în societatea civilă și afaceri sociale.
  • 2017 – prezent. CPR Moldova, Director programe.  Am co-fondat CPR Moldova. În doi ani, CPR a acumulat un portofoliu de 6 proiecte cu un buget total de aproximativ 400 mii EURO.  Misiunea CPR Moldova este lupta cu corupția și promovarea democrației și drepturilor omului din Republica Moldova și promovarea reformelor de bună guvernare și acțiunilor îndreptate împotriva corupției din justiție, economie și administrare publică. În activitatea noastră vom promova integrarea europeană a țării. Viziunea noastră este de a deveni o voce respectată în societatea moldovenească, capabilă să influențeze politicile și opiniile, pentru o țară liberă de corupție și o guvernare care simte și acționează responsabil în fața tuturor cetățenilor săi.
  • 2017 – prezent. Co-fondator la două mici afaceri în Moldova. Armenească 13A – spațiu de coworking și C51 – restaurant/bar. Împreună, aceste afaceri au creat șase locuri de muncă și susțin altele 20 locuri de muncă în Moldova.
  • 2016 – 2017 Freelancer. Am conlucrat cu Open Society Foundations, Fundația Soros Moldova, sic.md, Oxford Policy Management, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fundația Konrad Adenauer și altele.
  • 2013 – 2016. Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova, Șeful Secretariatului, angajat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.  Responsabil de promovarea reformelor-cheie ce reglementează activitatea mediului de  afaceri. Prin eliminarea barierelor, promovarea unori reguli și proceduri clare și creșterea transparenței, inițiativele implementate de echipa noastră economisesc anual antreprenorilor din Moldova 87 milioane lei și 64 mii zile lucrătoare.
  • 2009 – 2013. Guvernul Republicii Moldova, Cancelaria de Stat. Șef adjunct al Direcției Politici, Planificare Strategică și Asistență Externă.
  • 2004-2009 – Consultant internațional. Am lucrat în Austria, Finlanda, România, Letonia, coordonând proiecte internaționale regiunea Balcani și spațiul CSI.
Studii
  • Studii de specialitate post-licență, Rovaniemi University of Applied Sciences, Finlanda
  • Licențiat în Finanțe, Academia de Studii Economice din Moldova, 1999-2004
Trei lucruri importante despre Dumitru Alaiba
  • Am fost și eu diasporă timp de cinci ani. Am învățat și am lucrat peste hotare. Am locuit în cinci țări, iar în 2009 am revenit acasă. Am un copil de un an. Împreună cu soția mea, jurnalistă de investigație din Estonia, am ales să trăim în Moldova. Ne place aici. Ne plac oamenii, natura, produsele naturale. Nu ne place corupția, injustiția, birocrația și majoritatea deciziilor celor de la guvernare.
  • Sunt economist, manager și consultant internațional, cu studii în Moldova și Finlanda. Știu cum funcționează o economie și știu problemele economiei noastre.
  • Cred în puterea propriului exemplu. Dacă vrei ceva să se întâmple, trebuie să te apuci și să faci.
3 soluții pentru diaspora din SUA & Canada
  1. Oportunități de investiții acasă. Diaspora vrea să investească acasă fără să participe la corupție. O să promovez un mediu de afaceri fără corupție și bariere administrative, cu suportul informațional necesar. Investind, diaspora poate crea locuri de muncă acasă.
  2. Sancțiuni pentru corupți. Voi loba deschis pentru investigații internaționale a crimelor financiare și pentru sancțiuni personale contra funcționarilor ce instrumentează scheme de corupție mare, sau lucrează pentru a ne distruge fragila democrație.
  3. Servicii publice calitative, online. Cozile și birocrația favorizează corupția. Când vii acasă, trebuie să stai alături de cei dragi, nu prin cozi la instituțiile statului pentru a-ți perfecta acte. Lucrurile trebuie făcute online, de la distanță.