Astăzi, 17 septembrie, Mișcarea de Rezistență ACUM a organizat un flashmob în fața sediului Autorității Naționale de Integritate (ANI), unde am depus o sesizare prin care am cerut inițierea procedurii de confiscare a averii nejustificate a lui Vladimir Plahotniuc.

Cu aproape 2 săptămâni în urmă, RISE Moldova a publicat investigația „Paradisul Oligarhului” în care a demonstrat că Plahotniuc deține 4 vile de lux în Franța, România și Elveția, cu o valoare de peste 30 de milioane de euro. Niciuna dintre aceste vile nu a fost declarată de către Plahotniuc în declarațiile sale de avere depuse pentru anii 2008-2014, chiar dacă cele patru proprietăți au fost obținute între anii 2008 și 2012.

Atât legea veche, cât și cea nouă obligă orice demnitar să-și declare nu doar bunurile înscrise pe el și familia sa, ci și oricare bun care îi aparține de facto, indiferent pe cine aceste bunuri sunt înscrise pe hârtie. În cazul lui Plahotniuc, 3 dintre cele 4 vile sunt înscrise pe o companie din Cipru, iar jurnaliștii au descoperit că beneficiarul final al acestei companii cipriote este, de fapt, soția lui Plahotniuc.

Conform jurnaliștilor de investigație, în perioada cât a fost deputat Vladimir Plahotniuc a declarat un venit oficial de 105 milioane de lei (convertiți în euro – puțin peste 7 milioane), adică de patru ori mai puțin decât doar valoarea celor patru imobile din străinătate (evaluate la peste 30 de milioane de euro). Întrebarea legitimă care apare este de unde Plahotniuc are acești bani?

ANI este o instituție nouă, o instituție creată la insistența și cu sprijinul partenerilor externi, o instituție care trebuie să lupte împotriva funcționarilor corupți, care nu-și declară averile sau care au averi ce depășesc cu mult veniturile legale obținute. Anume această instituție trebuie să inițieze confiscarea averii celor care nu-și pot justifica casele și mașinile.

Deoarece ANI nu s-a autosesizat în urma investigației RISE, am decis să depunem noi o sesizare în care cerem să se investigheze ceea ce au constatat și documentat jurnaliștii cu privire la vilele lui Plahotniuc. ANI are acum o șansă unică să demonstreze că este într-adevăr o instituție care luptă cu funcționarii corupți și nu una care slujește funcționarii corupți.

În zilele următoare vom depune o sesizare și la Procuratură.