Noi, cei prezenți la acțiunea publică de astăzi, declarăm în cunoștință de cauză că guvernarea actuală a Republicii Moldova continuă să manipuleze opinia publică și să jefuiască contribuabilii onești. Deși sezonul de încălzire este în toi, reducerea legală a tarifului la căldură, ce urma a se produce încă de la începutul anului, este tergiversată.

Amintim că în martie 2018 ANRE a redus tariful la gaze cu 19,6% pentru centralele electrice care produc energie din gaze naturale. Întrucât în costul de producere a agentului termic, generat de SA „Termoelectrica”, componenta de procurare a gazelor naturale constituie 77%, micșorarea tarifelor la gaze ar fi trebuit să contribuie la reducerea costurilor de producere a energiei termice cu aproximativ 15%. Respectiv, logic, tariful la căldură trebuia micșorat la fel, din martie. Mai mult decât atât, experții în energetică au depistat și reclamat juridic inadvertențe enorme la calcularea uzurii de către SA Termoelectrica, uzură ajunsă brusc în 2016 la 116 milioane de lei! Or, și aceasta este o evidentă rezervă pentru micșorarea tarifului la căldură.

Există condiții pentru reducere și în cazul tarifului la combustibil. În Republica Moldova, companiile petroliere se bucură aproape de cel mai mare adaos comercial din Europa – de 3,25 lei sau 0.16 EUR la litru, fiind întrecută doar de Danemarca, asta deși suntem cea mai săracă țară din Europa. La 7 august 2018 ANRE a stabilit prețurile-plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților: 19,01 lei pentru un litru de benzină Premium-95 și 16,89 lei pentru un litru de motorină. Acest fapt a urmat demersurilor făcute de importatorii produselor petroliere, care au făcut lobby pentru a schimba în așa fel legislația, încât prețurile-plafon să fie schimbate o dată la trei luni. Deși au trecut aproape patru luni, timp în care cotațiile țițeiului au scăzut cu aproape 22 %, legea nu este aplicată. ANRE, o instituție capturată, se află în stare de hibernare și, contrar legislației, nu reacționează deloc la fluctațiile pe piața produselor petroliere. Astfel, conducătorii auto și agricultorii plătesc în continuare prețuri exagerate pentru combustibil.

Aceste exemple denotă că guvernarea, în loc să dezavueze acordurile de cartel și să micșoreze marja comercială pentru operatorii petrolieri, impune populația să achite carburanții nejustificat de scump. Se aplică schema clasică a unui stat mafiot, când un grup îngust de antreprenori, apropiați puterii, obțin supravenituri, abuzând contribuabilii.

De fapt, situația este următoarea: populația va fi jecmănită din plin până mai aproape de alegeri, apoi, după o piesă de circ realizată cu Dodon, ANRE, condusă de cumătrul acestuia, Tudor Copaci, va admite că e necesar de redus tarifele la agentul termic și prețurile la combustibil. Reducerea respectivă va fi prezentată ca o inițiativă personală, plină de manifestarea „grijei părintești”, a coordonatorului mafiot, ceea ce va constitui un penibil truc electoral.

În acest context, cerem ca ANRE să se conformeze legii și să convoace imediat ședințe publice cu participarea experților din societatea civilă și a reprezentanților sectorului asociativ, în cadrul cărora să reducă tarifele la căldură și să micșoreze prețurile-plafon la comercializarea benzinei și motorinei, inclusiv prin micșorarea marjei comerciale a operatorilor din piața produselor petroliere.

De asemenea, ne asumăm în momentul în care vom prelua guvernarea să asigurăm independența ANRE de factorii politici și interesele de cartel.
Atenționăm corpul managerial al ANRE că, după schimbarea puterii, justiția independentă va evalua prin prisma legislației penale acțiunile sau inacțiunile directorilor ANRE, precum și valoarea prejudiciului adus consumatorilor în sensul acestei Declarații.

3 decembrie 2018