Mai mulți deputați din Blocul ACUM au înaintat o inițiativă legislativă în domeniul controlului tutunului, menită să protejeze interesul public și sănătatea cetățenilor. Proiectul de lege vine să reglementeze prevederile referitoare la produsele de tutun care nu ard – dispozitivele care încălzesc tutunul (heat-not-burn) și care pot fi găsite din abundență pe piața locală. Deși aceste produse de tutun sunt la fel de dăunătoare ca țigările clasice, acestea sunt scutite de reglementările care se aplică țigărilor obișnuite, ceea ce permite o mult mai mare libertate de promovare, comercializare și utilizare în spații publice a acestora. Mai mult decât atât, pentru acestea  se plătește un acciz de 11 ori mai mic decât în cazul țigărilor clasice.

Aceste produse care încălzesc tutunul, folosite pentru dispozitive cum ar fi IQOS și Glo, conțin gudron, nicotină, metale grele, monoxid de carbon și alte substanțe nocive și cancerigene care afectează grav sănătatea și provoacă dependență, la fel ca țigările obișnuite. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ale Administrației Americane a Alimentelor și Medicamentelor și chiar cele din studiile comandate de industria de tutun arată că aceste produse nu sunt mai puțin dăunătoare decât țigările clasice. Mai mult de atât, OMS recomandă ca reglementările privind accizele pentru aceste țigări care încălzesc tutunul să fie la fel ca în cazul țigărilor obișnuite, ele căzând sub incidența Convenției cadru privind Controlul Tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății, document ratificat de Parlamentul Republici Moldova. Cu toate acestea, așa cum relevă datele Ministerului Finanțelor, pentru acest tip de produse se plătește un acciz de 11 ori mai mic decât în cazul țigărilor clasice.

Există suspiciuni privind existența unor interese politice  în spatele promovării țigărilor care încălzesc tutunul. În ultimii 2 ani, au fost introduse amendamentele legislative care par a fi croite special pentru acest tip de produse. În vara anului 2017, la inițiativa deputatului PD Corneliu Dudnic, Parlamentul a votat amendamente la Legea privind controlul tutunului, care oferă posibilitatea ca „produsele de tutun alte decât produse de tutun pentru fumat” să fie scutite de majoritatea restricțiilor legale, în special cele care se referă la publicitate, promovare și sponsorizare, comercializare și expunere în spațiile accesibile publicului. În schimb, reglementările au rămas valabile pentru țigările obișnuite, țigările electronice, narghilea, lucru care  duce inevitabil la concurență neloială pe piața produselor din tutun. Tot atunci s-a descoperit că aceste modificări au fost operate la „rugămintea” lui Vlad Plahotniuc, așa cum însuși Dudnic a recunoscut în fața jurnaliștilor.

Proiectul de lege al deputaților ACUM propune modificări pentru trei acte normative: Legea privind Controlul Tutunului, Codul Contravențional și Codul Fiscal. Modificările prevăd introducerea termenilor de reglementare a taxelor pentru dispozitivele de încălzire a tutunului și a aerosolului care se emană, precum și aplicarea acelorași restricții și accize ca și în cazul țigărilor obișnuite.

„Sarcina noastră, ca deputați plătiți din bani cetățenilor pentru a apăra interesul public, este să depunem toate eforturile pentru a descuraja consumul de substanțe nocive, inclusiv prin promovarea accizării și reglementării corespunzătoare a acestor produse. Mai ales că este vorba de tutun, unul din cele mai mari pericole pentru sănătate. Într-o țară săracă ca Republica Moldova, ca să trăim mai mult, trebuie să ne concentrăm în primul rând pe prevenirea bolilor, ceea ce ar însemna să încurajăm oamenii să ducă un mod mai sănătos de viață, să renunțe la fumat, să bea mai puțin alcool, să facă mai mult sport, ca să nu punem sistemul de sănătate sub presiuni foarte mari. Nu vrem ca tinerii din Moldova să fie crescuți pe nicotină. Scopul primordial al acestui proiect de lege, este să protejăm tânăra generație și viitorul nostru”, a declarat deputatul Radu Marian, unul din autorii proiectului de lege.

Proiectul de lege a fost semnat de 9 deputați ai Blocului ACUM: Radu Marian, Lilian Carp, Dumitru Alaiba, Inga Grigoriu, Iurie Reniță, Doina Gherman, Dan Perciun, Igor Grosu și Sergiu Litvinenco.

Blocul ACUM va veni în continuare cu inițiative legislative care să asigure îndeplinirea angajamentelor ce țin de controlul tutunului stabilite în Acordul de Asociere, care presupun creșterea substanțială a accizelor până la un nivel similar celui din UE până în 2025, inclusiv pentru țigările fără filtru

Vezi video de la conferință de presă aici.

30.05.2019 Conferință de presă deputatul PAS - Radu Marian