Dragi cetățeni,

De aproape 3 decenii ne zbatem pentru condiții de viață bune aici, acasă. De aproape 3 decenii luptăm să construim o societate liberă, în care drepturile fiecăruia dintre noi sunt respectate, o societate în care ne simțim în siguranță, o societate în care există loc pentru fiecare și fiecare muncind cinstit își poate asigura bunăstarea.

O dată la 4 ani, votăm în parlament oameni care să ne reprezinte, să ia decizii importante în numele nostru: să aprobe legi obligatorii pentru toți, să adopte strategii de dezvoltare a țării și să asigure implementarea lor, să determine bugetul țării și să-l administreze cu chibzuință și în folosul tuturor.

Din păcate, cu mici excepții, clasa politică de până acum ne-a dezamăgit profund – unii politicieni trădându-ne votul, iar alții – demonstrând lipsă de profesionalism pentru a rezolva problemele societății.

Societatea noastră a ajuns să sufere din cauza decalajului enorm dintre stat şi cetăţean, din cauza unei acute lipse de încredere, care îşi are originea în corupţia înrădăcinată la toate nivelurile, din cauza unei birocraţii care, în loc să rezolve problemele cetăţeanului, creează mai multe obstacole, din cauza favoritismului, care a distrus orice urmă de meritocraţie şi de apreciere a competenţei.

Clasa politică din toți acești ani a subminat în mod fundamental dezvoltarea ţării – prin incompetenţă, demagogie, laşitate şi, desigur, prin nivelul colosal de corupţie şi furt al banilor publici. Această clasă politică nu a avut nici viziune, nici curaj şi, mai ales, nu a avut niciun interes să construiască o societate unită.

Regimul actual este cel mai nedemocratic și corupt de la independență încoace. Lupta pe care o ducem cu acest regim este o luptă brutală, fără reguli, cu un oponent a cărei unică armă este minciuna, amenințările, atacul mișelesc. Oponentul nostru, al tuturor oamenilor cinstiți ai acestei țări, este un regim care a pus stăpânire pe țară și a transformat-o în propriul business. Un regim care, asemenea tuturor regimurilor autoritare, ține populația sărăcită, în teroare și deznădejde, vrând să o slăbească până în punctul în care nu se mai poate face nimic, iar supremația lor este garantată.

Acest moment nu este o sperietoare, o utopie, s-a întâmplat în trecut. Se poate întâmpla și acum. Însă NOI mai avem timp să-i oprim. Noi putem împiedica rostogolirea țării către o dictatură absolută, în care oamenii mor de foame, iar conducătorii trăiesc în lux și distrug țara. Îi putem opri cu o singură condiție – că ne unim în jurul acestui scop – de a elibera țara. Îi putem opri dacă luptăm împreună și ne ținem împreună. Doar așa putem învinge.
Toti candidații blocului ACUM înțeleg acest deziderat comun. Separat, candidații blocului ACUM nu ar reuși să înfrângă un regim perfid și criminal. Doar împreună, unindu-ne forțele, noi, candidații blocului ACUM, sprijiniți de cetățenii Republicii Moldova, vom reuși să dăm jos regimul și să începem construcția țării și punerea ei pe făgașul normalității. Candidații blocului ACUM, în ciuda piedicilor și a hărțuielii constante din această campanie electorală, au rezistat demn și și-au întărit forța prin rezistență.

Pentru că nu este suficient să ai competențe de a schimba lucrurile. Este nevoie să ai și integritate. Să muncești pentru interesul țării și să respecți libertatea și demnitatea cetățenilor tăi. Dacă nu ai verticalitate și integritate, competențele sunt inutile, pentru că ele ajung să servească răului. Parlamentul actual este o dovadă clară în acest sens. Deputații au trădat interesul oamenilor și au dezertat către cei care ne distrug țara.
De aceea, noi astăzi venim în fața tuturor cetățenilor pentru a ne asuma, în mod individual, menținerea scopului de la care am pornit – eliberarea țării de Plahotniuc, Dodon și alți tovarăși de-ai lor.

Cea mai mare responsabilitate este în fața propriei conștiințe. Cu conștiința curată, cu dorința autentică de a munci pentru oamenii Moldovei, putem porni la luptă siguri de victorie. Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, credeți în puterea noastră a tuturor de a învinge nedreptatea și minciuna și de a construi o țară în care să trăim bine cu toții, nu doar hoții. Dacă dumneavoastră veți crede și ne veți sprijini, pe 24 februarie ne vom lua țara înapoi.

Maia Sandu

21 februarie 2019