Dosarul fraudelor

Campania electorală încă nu a început, dar regimul comite fraude cu duiumul. Vom oferi spre atenția publicului fraudele comise în alegerile parlamentare din 2019. Vom atenționa partenerii internaționali și presa despre toate abaterile și încălcările comise de guvernare și instituțiile controlate de aceasta. Regimul PD-PSRM se clatină. Frica de a pierde puterea, și odată cu aceasta, luxul și libertatea, i-a adus în stare de agonie.
Alegerile parlamentare libere și corecte sunt premisa obligatorie pentru viitorul democratic al Republicii Moldova. Învingem ACUM pentru a reseta starea de lucruri din țară, a face dreptate și a asigura un stat de drept și instituții funcționale în Republica Moldova.

Semnalează o fraudă

fraudealegeri2019@gmail.com

 1. CEC nu vede o problemă în faptul că peste 58 de mii de cetățeni (conform datelor prezentate de ei) care au pașapoarte expirate nu vor putea vota. Cifrele ar putea fi mult mai mari, având în vedere că în 2016 erau 409 000 de cetățeni cu pașaportul expirat. Și asta cu toate că anterior (în 2010, 2014 și 2016) CEC-ul recunoștea că lipsirea de dreptul de a vota din cauza expirării pașaportului reprezintă o încălcare a Constituției. (vezi detalii)
 2. Comisia Electorală Centrală refuză să permită efectuarea cheltuielilor din contul bancar ”Fond electoral”. Chiar dacă legea permite – astfel de cheltuieli se pot face,conform legii, de la înregistrarea concurentului electoral – în cazul blocului ACUM, de la 2 ianuarie 2019.
 3. Susținătorii blocului ACUM sunt atacați și terorizați: cazul de la Strășeni (bruscarea persoanei care colecta semnături pentru candidatul ACUM și nimicirea listei de subscripție), cazul de la Ștefan Vodă (amenințarea candidatului ACUM Andrei Dânga de către candidatul PD-ului).
 4. Partidul Democrat împarte pliante de felicitare fără să declare cheltuielile pentru ele. (contestația depusă la CEC)
 5. Consiliul electoral de circumscripție Nisporeni inventează contrar legii tot felul de pretexte pentru a nu-i permite candidatului ACUM Ion Terguță să fie înregistrat. Listele de subscripție depuse la Consiliu au fost transmise contrar legii primarilor din toate localitățile raionului Nisporeni care, la rândul lor, hărțuiesc susținătorii candidatului opoziției. (sesizare depusă la CEC)
 6. Președintele Dodon se implică în alegeri promovând mesajele PSRM pe panourile împânzite prin tot orașul fără ca PSRM să declare banii utilizați pentru aceste panouri (contestația depusă la CEC).
 7. Contrar legii, guvernarea nu a deschis secții de vot acolo unde era foarte necesar, unde la alegerile precedente zeci de mii de oameni nu au reușit să voteze și acolo unde cetățenii s-au înregistrat prealabil, ci în state și localități unde sunt puțini cetățeni moldoveni. (vezi detalii)
 8. Înregistrarea lui Vlad Plahotniuc în cursă s-a realizat cu încălcarea gravă atât a cadrului legal în vigoare – Codul Electoral, cât și a Regulamentului privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție. ACUM cere scoaterea din cursa electorală a lui Vlad Plahotniuc. (vezi detalii)
 9. Candidatului ACUM în circumscripţia 3, Edineţ, Dinu Plîngău, a fost agresat fizic pe data de 27.01.2019. Dinu a fost bătut chiar pe scările Inspectoratului de Poliţie Edineţ şi sub privirea poliţiştilor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile de serviciu şi nu au întreprins nimic pentru a-i opri şi prinde pe agresori. (vezi detalii)
 10. Guvernarea încearcă să influențeze rezultatul alegerilor în Circumscripția 51 SUA, Canada în favoarea actualului vicespeaker al Parlamentului Valeriu Ghilețchi. Se utilizează aparatul administrativ și banii publici pentru a crea un avantaj candidatului sus-numit, în timp ce altor concetățeni de ai noștri din diasporă li s-a luat brutal dreptul de a vota în baza pașapoartelor expirate. (vezi detalii)
 11. O femeie din localitatea Sireți, raionul Strășeni, a fost concediată de la postul de muncă după ce i-a adresat câteva întrebări incomode premierului Pavel Filip. (vezi detalii)
 12. Blocul Electoral ”ACUM Platforma DA și PAS” a sesizat Comisia Electorală Centrală cu privire la una dintre încălcările majore comise de către Partidul Democrat în această campanie. Vorbim despre implicarea ilegală a secretarilor generali de stat și a secretarilor de stat din cadrul ministerelor în promovarea imaginii Partidului Democrat. (vezi detalii)
 13. Blocul electoral ”ACUM DA PAS” a expediat pe 14 februarie o scrisoare Comisiei Electorale Centrale prin care solicită rezolvarea problemei îngrădirii dreptului de vot în raport cu cetățenii Republicii Moldova care dețin pașapoarte cu termen de valabilitate expirat. De asemenea, despre acest caz fără precedent au fost informate toate misiunile de observatori acreditate pentru alegerile din 24 februarie a.c., dar și ambasadele țărilor partenere. (vezi sesizarea)
 14. La numai câteva ore de la depunerea listelor cu semnături de către Ion Terguță, candidat ACUM pe circumscripția nr.17, Nisporeni, acestea au fost fotografiate și expediate primarilor din localitățile raionului. Mai multe persoane din sate au reclamat că au fost contactați telefonic de către primari și terorizați psihologic pentru faptul că și-au depus semnăturile în susținerea candidatului opoziției anti-oligarhice. Pe faptul hărțuirii susținătorilor au fost depuse plângeri la CEC, Procuratură și Centrul de Protecție a datelor  cu Caracter Personal. S-a cerut de asemenea demiterea din funcție a președintei CECE Nisporeni.
 15. Mai mulți funcționari ai Consiliului Raional Strășeni s-au implicat contrar legii, în timpul orelor de muncă, în campania electorală a democraților în raionul Strășeni în susținerea lui Pavel Filip. Pe faptul utilizării resurselor administrative, a fost depusă o sesizare  la Consiliul Electoral de Circumscripție Strășeni, dar și a plângere la poliție.
 16. Mai mulți funcționari ai Consiliului Raional Criuleni, dar și conducători ai serviciilor publice desconcentrate, s-au implicat în campania electorală a democraților în raionul Criuleni în susținerea lui Veaceslav Burlac. Pe faptul utilizării resurselor administrative, a fost depusă o plângere la Inspectoratul de Poliție Criuleni.
 17. PDM l-a implicat în propria campanie electorală pe Valentin Crudu, funcționar public și șef al Direcției Învățământ Preuniversitar la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Acesta, în timpul orelor de lucru, a participat de nenumărate ori la activități electorale organizate de Partidul Democrat și candidatul acestui partid pe CEU nr.22 Monica Babuc. Pe faptul utilizării resurselor administrative, a fost depusă o contestație  la Consiliul Electoral de Circumscripție Ialoveni.
 18. PDM l-a implicat în propria campanie electorală pe Igor Șarov, Secretar General de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Acesta a participat la întrunirea electorală organizată de Partidul Democrat pe data de 28 ianuarie 2019 în satul Onești, r-nul Strășeni și pe data de 1 februarie a.c., în or. Strășeni. Pe faptul utilizării resurselor administrative, a fost depusă o sesizare  la Comisia Electorală Centrală.
 19. PDM a implicat-o în propria campanie electorală pe Anastasia Oceretnîi, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Aceasta, în timpul orelor de lucru, a participat la întrunirea electorală organizată de Partidul Democrat pe 30.01.2019, în satul Schineni, r. Soroca. Pe faptul utilizării resurselor administrative, a fost depusă o sesizare  la Comisia Electorală Centrală.
 20. PDM l-a implicat în propria campanie electorală pe Vitalie Bârsan, Secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne în domeniul crizelor și situațiilor de urgență. Acesta, în timpul orelor de lucru, a participat la întrunirea electorală organizată de Partidul Democrat la 01.02.2019 la gimnaziul din satul Răuțel, r-nul Fălești. Pe faptul utilizării resurselor administrative, a fost depusă o sesizare  la Comisia Electorală Centrală.
 21. PDM a implicat-o în propria campanie electorală pe Elena Belei, Secretar de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Aceasta, în timpul orelor de lucru, a participat la caravana electorală organizată de Partidul Democrat  la 01.02.2019 în or. Bălți, Drochia și Edineț. Pe faptul utilizării resurselor administrative, a fost depusă o sesizare  la Comisia Electorală Centrală.
 22. Partidul Democrat a implicat mai mulți secretari de stat, secretari generali de stat și șefi de instituții în campania electorală. Au fost implicați secretarii de stat ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, Viorica Dumbrăveanu şi Nelea Ciobanu Rusu, precum şi secretarul de stat de la Ministerul Economiei și Infrastructurii Sergiu Bucătaru, Radu Rebeja, Igor Şarov, Elena Belei, secretari de stat de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Vitalie Tarlev de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Boris Gâlca, Aliona Serbulenco şi Viorica Dumbrăveanu, secretari de stat ai Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
  • La data de 30.01.2019, în timpul orelor de lucru, la întrunirea electorală a PDM cu locuitorii s. Schineni, r. Soroca, a participat Secretarul de Stat al MSMPS, Anastasia Oceretnîi;
  • La data de 01.02.2019, în timpul programului de lucru, la întrunirea electorală a PDM din s. Răuțel, r. Fălești, a participat Secretarul de Stat al MAI, Vitalie Bârsan;
  • La evenimentul de lansare a candidatului PDM în CU nr. 1, Gnatiuc Mihail, la data de 25.01.2019, în timpul orelor de muncă, au fost prezenți angajații ASP (Briceni);
  • La evenimentul de lansarea a candidatului PDM în CU nr. 19, Golub Tudor, la data de 30.01.2019, acesta a combinat lansarea în campanie cu deschiderea Oficiului Medicilor de Familie și a unei Grădinițe de creșă renovate din s. Bolohani, r. Orhei;
  • La evenimentul de lansare a candidatului PDM în CU nr. 11, Bânzari Iraida, la data de 25.01.2019, în timpul orelor de muncă, au fost prezente cadrele didactice, medicale, consilieri raionali și primari ai localităților din raion;
  • Candidatul PDM în CU nr. 3, Sârbu Oleg, la data de 25.01.2019 s-a lansat în campanie la LT Mihai Eminescu din Edineț. La eveniment, în timpul orelor de lucru, au fost prezenți angajați ai Poștei Moldovei, CADASTRU, ASP, DGE. A mai fost prezent și Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov;
  • La evenimentul de lansare în campanie a candidatului PDM în CU nr. 40, Diacov Dumitru, la data de 25.01.2019 a fost organizată transportarea oamenilor din mai multe localități. În timpul orelor de lucru, au fost prezenți primarii din satele Carabetovca și Iordanovca, consilieri, angajații Cimișlia GAZ, Calea Ferată, Asistența medicală veterinară.
  • La evenimentul de lansare a candidatului PDM în CU nr. 28, Balaur Nicolae, la data de 25.01.2019, în timpul orelor de lucru, au fost prezenți angajații Direcției Educație, Pretura Rîșcani;
  • La evenimentul de lansare a candidatului PDM în CU nr. 16, Guzun Ludmila, la data de 25.01.2019, în timpul orelor de lucru, au fost prezenți primarii PD din teritoriu, primarul municipiului Ungheni, vicepreședintele raionului, șeful Spitalului Raional, șefa Oficiului Poştal, bibliotecari și alți funcționari din primării;
  • La data de 25.01.2019, candidatul PDM în CU nr. 20, Filip Pavel, în incinta Primăriei Strășeni, a avut o întâlnire cu primarii localităților din r. Strășeni. În postarea pe pagina Facebook Pavel Filip-Pentru Strășeni, a fost publicată următoarea informație: Planul meu pentru Strășeni și Orhei va răspunde pe deplin necesităților oamenilor. Am ținut neapărat să mă consult cu primarii din această regiune, pentru că ei cunosc cel mai bine care sunt nevoile și grijile oamenilor din Strășeni și Orhei. De aceea, am decis, în comun, care sunt problemele prioritare pe care le vom rezolva în următorii 4 ani;
  • La data de 29.01.2019, în incinta Consiliului Raional Ștefan-Vodă, în timpul programului de muncă, a avut întrunirea electorală a candidatului PDM în CU nr. 36, Molozea Nicolae, cu angajații Direcției asistență socială și protecția familiei, șefii și reprezentanții centrelor sociale comunitare și serviciilor sociale, președintele interimar al raionului – Vasile Gherman.
  • La data de 04.02.2019, în timpul orelor de lucru, candidatul PDM în CU nr. 36, Molozea Nicolae, însoțit de șefa Centrului medicilor de familie din or. Ștefan Vodă, primarul s. Tudora și directorul gimnaziului din aceeași localitate, au avut o întrunire electorală cu colectivul pedagogic și cel de la grădinița din s. Tudora, r. Ștefan Vodă.
 23. PDM l-a implicat în propria campanie electorală pe Serghei Bucătaru, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii. Acesta, în timpul orelor de lucru, a participat la întrunirea electorală organizată de Partidul Democrat  la 13.02.2019 în or. Ștefan Vodă. Pe faptul utilizării resurselor administrative, a fost depusă o sesizare  la Comisia Electorală Centrală.
 24. PDM a implicat-o în propria campanie electorală pe Angela Cutasevici, Secretar de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Aceasta, în timpul orelor de lucru, a participat la întrunirea electorală organizată de Partidul Democrat  la 13.02.2019 în or. Ștefan Vodă. Pe faptul utilizării resurselor administrative, a fost depusă o sesizare  la Comisia Electorală Centrală.
 25. PDM l-a implicat în propria campanie electorală pe Fredolin Lecari, Șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Acesta, în timpul orelor de lucru, a participat la întrunirea electorală organizată de Partidul Democrat  pe 13.02.2019 în or. Ștefan Vodă. Pe faptul utilizării resurselor administrative, a fost depusă o sesizare  la Comisia Electorală Centrală.
 26. PDM l-a implicat în propria campanie electorală pe Dorin Purice, Secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne în domeniul ordinii și securității publice, prevenirii și combaterii criminalității. Acesta, în timpul orelor de lucru, a participat la întrunirea electorală organizată de Partidul Democrat  la 13.02.2019 în or. Ștefan Vodă. Pe faptul utilizării resurselor administrative, a fost depusă o sesizare  la Comisia Electorală Centrală.
 27. La 14 februarie a.c., rețeaua de socializare Facebook, printr-un comunicat asumat de către Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate cibernetică a companiei, a anunțat despre lichidarea a 168 de conturi false, 28 de pagini și 8 conturi de Instagram gestionate din Republica Moldova. Facebook menționează că, deși au încercat să-și ascundă identitatea, analiza lor manuală a constatat că ”o parte din aceste activități era legată de angajații Guvernului moldovean”. Trebuie de menționat că, pentru publicitate, această rețea a cheltuit circa 20 de mii de dolari SUA. Pe faptul utilizării resurselor financiare nedeclarate descoperite de Facebook, a fost depusă o contestația pentru excluderea Partidului Democrat din cursa electorală. (vezi comunicatul original)
 28. Pe data de 18 februarie 2019, în jurul orei 12.00, în satul Mihalașa r-nul Telenești au fost observate persoane care ieșiau din ograda bisercii acestui sat și care dețineau pungi de plastic cu emplema Partidului Politic Șor în care se aflau anumite bunuri. Din discuțiile cu unii din acești cetățeni, dar și cu preotul bisericii, era clar că acestea sunt cadouri electorale care au fost înmânate în biserică de concurentul electoral Valerian Cristea candidat la funcţia de deputat în circumscripţia uninominală nr. 14, Telenești, din partea Partidului Politic Șor. (vezi detalii aici). Pe acest caz, candidatul ACUM DA PAS Maria Ciobanu va depune o plângere penală la Inspectoratul de Poliție.
 29. Pe 18 și 19 februarie 2019, la întâlnirile lui Andrei Năstase cu alegătorii din Băcioi și Codru – evenimente electorale autorizate – au fost prezente persoane violente, aflate în stare de ebrietate alcoolică și/sau narcotică, care au intimidat persoanele participante, au agresat verbal și fizic exponenții Blocului ACUM, au săvârșit acțiuni de tulburare a ordinii publice, manifestate prin cinism și obrăznicie extreme. (vezi detalii aici și aici). Pe acest caz, ACUM DA PAS a sesizat CEC, Procuratura Generală, Inspectoratul General de Poliție și toți observatorii acreditați în alegeri.
 30. La 19.02.2018, Președintele Parlamentului Andrian Candu, utilizând resurse administrative și încălcând prevederile Hotărîrii CEC cu privire la organizarea întrunirilor, a avut o întâlnire electorală cu colectivul Spitalului raional Călărași. Întrucât întâlnirea a periclitat programul de muncă a spitalului, pacienții au fost nevoiți să aștepte 2 ore pentru a se finaliza întâlnirea. (vezi detalii aici). Blocul ACUM DA PAS  va depune o sesiare pe acest caz la Comisia Electorală Centrală.
 31. La 19.02.2018, Președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, utilizând resurse administrative și încălcând prevederile Hotărîrii CEC cu privire la organizarea întrunirilor, a avut o întâlnire electorală cu colectivul Spitalului raional Călărași. (vezi detalii aici). Blocul ACUM DA PAS va depune o sesizare pe acest caz la Comisia Electorală Centrală.