„Stimați prieteni, mergeți la secția de votare de la ambasadă că buletinele de vot vor fi epuizate foarte curând”. Așa erau întâmpinați pe 13 noiembrie 2016, în jurul orei 13:00, doritorii de democrație veritabilă în fața secției de votare din Stratford, Londra.

Într-adevăr, în jurul orei 15:00, votanții de acolo au fost anunțați oficial că buletinele de vot au fost epuizate. Demnitatea votanților a fost scrupulos călcată în picioare și doar poliția mai reușea să calmeze spiritele. Un grup mic de activiști au elaborat o petiție colectivă ce a fost semnată de peste 950 de persoane care nu au reușit să voteze. Epuizarea buletinelor de vot în alte secții de votare a crescut și mai mult mâhnirea celor care au făcut sute de kilometri și nu au reușit să voteze. A urmat un lanț de evenimente umilitoare pentru cetățenii din diasporă: procesul de judecată R.Moldova vs. Diaspora, nenumăratele petiții, adoptarea sistemul mixt și diminuarea ponderii voturilor celor de peste hotare. Referendumul este ultimul ingredient ce a făcut procesul de votare peste hotare și mai anevoios. Totuși, atât timp cât Diaspora poate vota, planurile lor de fraudare pot fi dejucate. Din acest motiv, este nevoie de o auto-organizare riguroasă în ziua alegerilor. Pentru a maximiza ponderea votului din diasporă, urmați aceste acțiuni:

  1. Sunați cel puțin 3 rude de acasă despre care știți că sunt mai puțin informate și convingeți-le să voteze corect.
  2. Informați-vă despre amplasarea secțiilor de votare și evitați, dacă e posibil, secțiile de votare aglomerate. În primul rând, evitați secțiile de votare unde au fost epuizate buletinele de vot (vedeți aici lista secțiilor de votare aglomerate). În al doilea rând, evitați zonele cu multe înregistrări prealabile. Spre exemplu, dacă stați în Birmingham, nu mergeți la secția din Northampton unde s-au înregistrat prealabil foarte mulți, ci mergeți la secția din Manchester. Amplasarea exactă a tuturor secțiilor de votare din diasporă o găsiți aici.
  3. Votați cât mai dimineața și cât mai rapid. Secțiile de votare vor fi deschise de la ora 7 dimineața, oră la care, de obicei, coada este mai mică. Din cauza că la aceste alegeri vor fi 4 buletine de vot (2 pentru alegerile parlamentare și altele 2 pentru referendum), iar distribuirea lor către alegători va consuma mult timp, există riscul să nu reușiți să votați nu din cauza epuizării buletinelor, ci din cauza închiderii secțiilor de votare. Votați cât mai rapid posibil, evitând discuțiile lungi cu membrii secțiilor de votare sau cu amicii în cadrul secției de votare. Oferiți șansa să-și exercite votul celor care stau la coadă. Suntem într-o cursă contra cronometru.
  4. Refuzați buletinele pentru referendum. Unul dintre scopurile referendumului este de a îngreuna procesul de votare. În 2016, cetățenii au votat doar pe un buletin și se formau cozi imense. Votarea pe fiecare dintre cele 4 buletine de vot ia cel puțin de 3 ori mai mult timp. Refuzați buletinele de vot dedicate referendumului pentru a economisi timp (nu semnați în dreptul lor sau puneți o linie), pentru a micșora coada și a maximiza numărul de persoane ce vor reuși să voteze.
  5. Votați sigla ACUM. Rețineți poziția ACUM și a candidaților ACUM în cele 2 buletine. ACUM este numărul doi în buletinul de vot pentru circumscripția națională. Pe circumscripțiile uninominale: C49 la Est de Moldova – Dorian Frăsâneanu este poziția 5, C50 la Vest de Moldova – Maia Sandu este poziția 4, C51 SUA & Canada – Dumitru Alaiba este poziția 5.

6. Veniți chiar dacă aveți pașapoarte expirate și depuneți contestație la biroul electoral. Modelul contestației privind încălcarea dreptului de vot în secțiile de votare constituite peste hotare îl găsiți aici. Vă rugăm să veniți la secția de votare cu modelul contestației pregătit din timp și cu această decizie a Curții Supreme de Justiție care spune clar că se permite votarea în baza pașaportului expirat. Exprimați-vă dezacordul privind decizia de a interzice votarea cu pașaportul expirat prin flash-moburi, live-uri și proteste improvizate, fără a deturna procesul de vot. Aceste lucruri vor bate un semnal de alarmă către observatorii internaționali.

7. Nu creați panică în secția de votare. Pentru că suntem într-o cursă contra cronometru, vă rugăm să păstrați calmul în secția de votare și să votați ordonat. În caz că credeți că v-au fost încălcate unele drepturi, descărcați petiția din punctul 6 și documentați încălcarea.

8. În ziua votului, scrieți în toate grupurile de prieteni de pe Facebook, WhatsApp, Viber, Telegram și spuneți-le să iasă la vot ACUM.

9. Aflați câte persoane au votat deja. Încercați să aflați aproximativ câți oameni au votat și distribuiți informația către cât mai mulți oameni. Aceasta va permite mobilizarea celorlalți.

*
Vedeți mai jos un infografic cu ghidul alegătorului din diasporă, pe care îl puteți distribui în comunitățile voastre.