Dorința autorităților de a da bine cu cifrele la public duce inevitabil la manipulări grotești și denaturarea realității, pentru că atunci când nu ai realizări notabile faci ceea ce știe cel mai bine să facă guvernarea pd-istă – manipulezi și prostești lumea.

Un caz notoriu în acest sens este lauda guvernanților cu crearea locurilor noi de muncă. De exemplu, Filip se lăuda în Raportul său de activitate că în 3 ani guvernarea a creat 170 mii locuri de muncă, asta în timp ce exodul populației din țară continuă, satele rămân tot mai pustii, iar companiile active din țară se confruntă cu un deficit de forță de muncă tot mai acut. Și desigur acest contrast are o explicație – Guvernul denaturează cifrele prezentând de fapt statistica mobilității forței de muncă și asta doar partea de locuri de muncă noi create pe parcursul anului.

Ca să fie pe înțelesul tuturor, potrivit ultimelor date disponibile de la BNS în anii 2016 și 2017  au fost create cumulativ 107,7 mii noi locuri de muncă. Ceea despre ce guvernanții preferă să tacă mâlc este că în aceeași perioadă în economie au fost LIICHIDATE 113,8 mii locuri de muncă. Ce avem în rezultat? După doi ani a guvernului Filip numărul locurilor de muncă din economie s-a redus cu peste 6 mii.

Și dacă primului ministru tot îi place să se laude că „Declarațiile sunt specialitatea altora, noi la Guvern operăm cu cifre”, mai putem adăuga că anume cifrele arată că deznădejdea domină asupra încrederii în mediul de afaceri din țară. Datele Biroului Național de Statistică[1] denotă clar că în timp ce rata de creare de noi întreprinderi în Republica Moldova în anul 2017 a fost de 16,3%, rata de desființare a acestora a fost de 22,2%, adică ca și în cazul locurilor de muncă numărul întreprinderilor lichidate depășește numărul afacerilor noi create sau și mai simplu de înțeles – în anul 2017 în medie la fiecare 100 de întreprinderi noi create, alte 136 de întreprinderi existente și-au încetat existența.

https://gov.md/ro/content/pavel-filip-de-trei-ani-avem-o-crestere-constanta-pe-majoritatea-sectoarelor-vom-activa

[1] http://statistica.gov.md/newsview.php?l=ro&idc=168&id=6179