1. Pot vota cu buletinul în afara țării?

Cetățenii aflați în afara țării NU POT vota cu buletinul, aceștia pot vota doar cu PAȘAPORTUL.

În toate alegerile de până acum, cetățenii din afara țării au votat inclusiv cu pașapoarte expirate. De fiecare dată până acum, Comisia Electorală Centrală adopta hotărâri în acest sens (în 2010, în 2014, în 2016).

În aceste alegeri, de frica concetățenilor noștri, speriați de mobilizarea fără precedent din alegerile prezidențiale, când au ieșit la vot 138 000 de cetățeni, regimul vrea să împiedice diaspora să-și exercite dreptul la vot.

Interzicerea de a vota cu pașaportul expirat este ilegală. În 2014, Curtea Supremă de Justiție a stabilit prin decizie definitivă și irevocabilă că legea nu interzice votarea cu pașapoarte expirate. Mai mult decât atât, CSJ a spus că nu există niciun risc ca votarea cu pașapoarte expirate să poată genera potențiale fraude.

Îi îndemnăm pe toți cetățenii din diasporă să meargă la vot pe 24 februarie, și cu pașapoarte valabile, și cu pașapoarte expirate, și să-și ceară respectarea dreptului lor constituțional de a vota. Aici puteți găsi actul Curții Supreme de Justiție din 2014 în care se explică de ce votarea cu pașapoartele expirate este perfect legală și de ce interdicția de a vota cu pașapoarte expirate ar fi în contradicție cu prevederile Constituției (art.38). Tipăriți hotărârea CSJ și luați-o cu dvs. în ziua votării – conform acesteia, aveți dreptul de a vota și cu pașaport expirat.

Anterior am cerut 3 lucruri urgente de la guvernare pentru asigurarea dreptului la vot în diasporă și vom continua lupta pentru cetățenii noștri din diasporă, ca aceștia să poată vota cu pașapoarte expirate. Ne vom adresa către toate instituțiile internaționale pentru a arăta cum acest regim vrea să încalce dreptul de a vota la sute de mii de cetățeni.

2. Pot să votez dacă nu m-am înregistrat?

Sigur că DA. Înregistrarea este un proces opțional scopul căreia era deschiderea secțiilor de votare și fără legătură cu exercitarea dreptului la vot. Pe 24 februarie mergeți la vot, indiferent dacă v-ați înregistrat și unde v-ați înregistrat, și votați blocul ACUM.

3. Unde pot vota?

Guvernarea a deschis insuficiente secții de vot și nu a deschis secții de vot acolo unde era cea mai mare nevoie de ele, acolo unde s-au înregistrat mulți cetățeni. Blocul ACUM a contestat hotărârea CEC cu privire la secțiile de votare din străinătate atât în instanțele judecătorești, cât și la Curtea Constituțională. Actualmente dosarul se examinează la Curtea Supremă de Justiție.

Vom lupta în continuare pentru a pune presiune pe CEC să deschidă suficiente secții de vot în afara țării, așa încât toți cetățenii care doresc să voteze să poată să-și exercite acest drept constituțional. Lista secțiilor de vot aprobate de CEC o puteți găsi aici.

4. Câte buletine vor fi la alegeri?

Votează ACUM pe 2 buletine de vot!

Pe 24 februarie, cetățenii vor primi 4 buletine de vot. Buletinele importante pentru deciderea viitorului Republicii Moldova sunt cele 2 în care toți cetățenii Republicii Moldova își vor exprima dreptul constitutional de a vota. Este vorba de un buletin care va include lista candidaților pe circumscripția națională propuși de partide/blocurile electorale și un buletin care va include candidații propuși pe circumscripțiile uninominale.

Pentru referendumul consultativ al lui Plahotniuc, la fel, vor fi propuse două buletine. Acest referendum este desfășurat cu intenția de a devia atenția de la problemele grave ale societății și cu încercarea de a induce în eroare cetățenii noștri. Vă îndemnăm să ignorați, adică să NU LUAȚI aceste buletine referitoare la referendumul consultativ și să vă concentrați pe votul pentru schimbare.

Pe 24 februarie dumneavoastră alegeți dacă țara noastră continuă să cadă în sărăcie și să devină un stat fără cetățeni sau dacă alegeți schimbarea și votați pentru ca oamenilor să li se facă dreptate, pentru ca noi toți să avem o viață bună aici, acasă.

Votați pe cele 2 buletine lista ACUM și candidatul ACUM din circumscripția dumneavoastră! Votați pe 24 februarie și împreună vom învinge! ACUM pentru dreptate și viață bună!

5. Ce pot face ca împreună să învingem în aceste alegeri?
  • VORBEȘTE cu cât mai multe pesoane despre ACUM și candidații ACUM!

Sunați rudele, prietenii din Moldova și discutați cu ei despre situația reală din țara noastră, despre necesitatea de a elibera țara de hoți și de a merge la vot pe 24 februarie. În aceste alegeri parlamentare votul fiecăruia este decisiv. O prezența masivă la urne, un vot inteligent și curajos pot da jos regimul terorii și aduce o nouă clasă politică la guvernare. Anume de oameni se teme regimul Plahotniuc-Dodon, de votul oamenilor.

Informații utile despre blocul ACUM puteți găsi și în ziarul ACUM.

  • RAPORTEAZĂ încălcările comise de reprezentanții regimului!

Vom oferi spre atenția publicului fraudele comise în alegerile parlamentare din 2019. Vom atenționa partenerii internaționali și presa despre toate abaterile și încălcările comise de guvernare și instituțiile controlate de aceasta.

Ajutați-ne să aflăm despre toate abuzurile regimului. Raportați orice încălcare comisă de reprezentanții regimului la numerele noastre de telefon sau pe pagina dedicată fraudelor.

  • FII VOLUNTAR ACUM!

Noi suntem voluntari ACUM! Vă îndemnăm să vă alăturați echipei ACUM! Dacă puteți să veniți acasă în campanie, ne-ați ajuta enorm!

Avem nevoie de ajutorul tuturor în această campanie, avem nevoie de oameni care să ne ajute cu distribuirea materialelor informative, să sune cetățenilor pentru a le transmite mesajele noastre, să meargă cu noi în raioane cu mașinile proprii sau să devină observatori în alegerile parlamentare. ACUM noi facem diferența!

Aici puteți deveni voluntar ACUM.

Împreună, uniți, vom depăși toate obstacolele impuse de guvernare și vom fi învingători împotriva fricii, a deznădejdei, a hoțiilor și a nesimțirii. Învingem ACUM pentru dreptate și viață bună!