Viitorul Bloc ACUM, creat de PAS, Platforma DA și membri importanți ai societății civile, și-a lansat, în cadrul evenimentului din 3 noiembrie 2018, cele 5 angajamente care urmează a fi realizate în următorii 4 ani. La eveniment a participat Ludovic Orban, Președintele PNL România, iar Joseph Daul, Președintele PPE, și Elmar Brock, membru al Parlamentului European, au venit cu un mesaj de susținere a creării ACUM și a unității forțelor pro-democrație.

Cele 5 angajamente asumate în fața întregii societăți sunt:

  1. Creșterea salariului mediu până la cel puțin 11.000 de lei pe lună și a veniturilor tuturor pensionarilor peste nivelul minim de existență.
  2. Majorarea finanțării școlilor și grădinițelor, precum și a salariilor din învățământ, astfel încât părinții și elevii să nu fie obligați să plătească suplimentar.
  3. Reducerea cu 25% a cheltuielilor oamenilor pentru medicamente și sporirea accesului la servicii de sănătate calitative.
  4. Eliminarea din justiție a procurorilor și judecătorilor corupți, lichidarea structurilor oligarhice și combaterea corupției mari, recuperarea miliardelor furat, inclusiv prin confiscarea averilor ilicite.
  5. Îndeplinirea până în 2023 a tuturor condițiilor pentru solicitarea calității de membru al Uniunii Europene.

Maia Sandu, lidera PAS, a declarat: „Noi vom construi o societate a libertății și a încrederii. Vrem să construim o țară în care munca cinstită este prețuită, în care profesori și mediciii sunt respectați, iar oamenii sunt sănătoși și pregătiți să facă față provocărilor prezentului și viitorului. O țară în care legea este respectată de către toți, fără excepție, iar fraudele sunt sancționate dur.”

Andrei Năstase, liderul Platformei DA, a susținut: „Moldova este astăzi confuză, amețită, speriată, dar stă încă în picioare, deoarece se sprijină pe convingerile, curajul și pe determinarea noastră. Istoria se va rescrie în februarie, la anul. Criminalii vor fi dați jos de la putere! Democratic, nu altfel! După 24 februarie 2019, vom declara, din nou, Moldova o țară liberă!”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a reiterat susținerea sa pentru parcursul european al Republicii Moldova și a încurajat participanții la eveniment: „Inima noastră bate alături de voi. Vă garantez că, de fiecare dată când va fi nevoie, să determinăm statele UE să ia o poziție, vom fi alături. Victoria depinde de voi și aveți tot ce vă trebuie ca să învingeți.”

După eveniment, participanții au mers într-un marș spre monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, au discutat cu oamenii și au distribuit pliantele care conțin angajamentele lansate.

ACUM va desfășura în perioada următoare o amplă campanie de promovare a celor 5 angajamente în toată țara, în cadrul căreia vor fi străbătuți zeci de mii de kilometri și distribuite sute de mii de pliante. În zilele următoare, vor fi oferite mai multe detalii despre modul în care aceste angajamente vor fi realizate.

Sursa fotografiilor: www.privesc.eu