Viitorul bloc ACUM DA-PAS își asumă următorul angajament pentru următorii 4 ani: creșterea salariului mediu până la cel puțin 11.000 lei pe lună și a veniturilor tuturor pensionarilor peste nivelul minim de existență.

Pe 28 noiembrie 2018, membri ai viitorului bloc ACUM au organizat o conferință de presă, susținută de Maia Sandu, Președinta PAS, Andrei Năstase, Președinte al Platformei DA, Alexandru Slusari, Vicepreședinte al Platformei DA, Igor Munteanu, ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA, și Radu Marian, membru în Biroul Permanent Național al PAS, cu tema „Cum viitorul bloc ACUM DA-PAS va crea condiții pentru creșterea salariului mediu la cel puțin 11.000 de lei pe lună până în 2023.”
Suntem un popor harnic – e o virtute cu care ne place să ne mândrim. Cu toate acestea, suntem săraci – mult mai săraci decât cetățenii altor țări care se bucură de prosperitate. Și nu e din cauza unui defect genetic care ne predispune să fim mai săraci. Motivul pentru care suntem săraci este că am avut guvernări iresponsabile și incompetente care au furat.

Noi credem că este timpul să punem punct sărăciei cronice din Moldova. Viitorul Bloc ACUM, creat de PAS, Platforma DA și membri importanți ai societății civile, vine cu un angajament economic care să recapete încrederea oamenilor: creșterea veniturilor așa încât fiecare cetățean să poate duce o viață demnă la el acasă.

SALARIU MEDIU DE CEL PUȚIN 11.000 DE LEI

În prezent, salariul mediu pe țară este de 6300 lei pe lună. Noi vom crea condiții în primul mandat ca acesta să crească de aproape 2 ori – la peste 11.000 lei.

Cea mai simplă cale pentru a ajunge la creșterea salariilor este creșterea productivității. Pentru ca să putem să avem productivitate mai înaltă, trebuie să avem investiții, atât publice, cât și private. Întreprinderile pot să devină mai productive dacă vor investi în utilaje care să producă mai multă marfă în mai puțin timp, fermierii pot să devină mai productivi dacă vor avea bani să cumpere mașini agricole mai performante și semințe de calitate, companiile din domeniul IT pot deveni mai productive prin mai multe investiții în resursa umană.

Mediul privat va deveni mai productiv atunci când și statul își va îndeplini partea sa de responsabilitate. Acest lucru înseamnă investiții în câteva domenii prioritare:

 • educație, pentru că o economie performantă înseamnă, în primul rând, forță de muncă calificată, instruită, competitivă;
 • sănătate, pentru că oamenii trebuie să fie sănătoși și apți de muncă;
 • infrastructură, precum drumurile, apa și canalizarea, astfel ca oamenilor să le fie mai ușor să se mute de la oraș la țară sau invers, să poate deschide mici afaceri în satele noastre care să creeze locuri de muncă bine plătite și să susțină comunitatea locală.

Așadar, motorul principal de creștere, investițiile, se va realiza prin acești 3 piloni de bază:

 • combaterea corupției mari, deoarece o țară coruptă nu poate fi prosperă;
 • instituții publice eficiente, deoarece o țară fără instituții publice competente nu poate fi productivă;
 • garantarea statului de drept, deoarece o țară unde legea nu se respectă nu poate fi nici prosperă, nici productivă.

De asemenea, vom pune accent în particular pentru dinamizarea întreprinderilor mici și mijlocii.

În baza creșterii noastre stau calcule exacte: salariul mediu poate ajunge la 11.000 lei în primul nostru mandat printr-o creștere a investițiilor private în medie cu 10% anual și a investițiilor publice cu 11% anual. Fiecare cetățean, indiferent de venitul său, ar trebui să se aștepte la o creștere aproape dublă a salariului său.

PENSII BUNE PENTRU O VIAȚĂ DEMNĂ

Pensionarii în Republica Moldova sunt împinși la marginea supraviețuirii. După ce au muncit o viață, vârstnicii noștri se simt trădați, uitați, iar dacă nu au un ajutor din partea familiei, sunt dați de tot uitării. Acest rezultat este rodul guvernării proaste și a economiei puse pe butuci. Numărul angajaților în economie este în declin continuu. Nu mai sunt oameni care să muncească pentru fondul de pensii.

Obiectivul nostru este să ne asigurăm ca pensia minimă să depășească nivelul minim de existență, iar pe termen lung, trebuie să ne asigurăm că pensia medie ajunge la 42% din salariul mediu pe economie (de la 20% cât este acum), conform standardelor europene. Vom realiza acest obiectiv prin:

 • Revizuirea coșului minim de existență, care nu ar trebui să fie impus de către Biroul Național de Statistică, ci de un Consiliu public, credibil.
 • Eliminarea salariilor în plic, care ar aduce la bugetul de stat circa 3 miliarde de lei suplimentar.
 • Eliminarea injustiției din sistemul de drept, a judecătorilor corupți și a procurorilor cunoscuți prin furturile lor.
 • Mai multe investiții străine în Republica Moldova – creșterea fluxului anual de investiții străine directe la 400 de milioane USD, de 4 ori mai mult decât nivelul din 2016. Atragerea investițiilor străine va asigura crearea a peste 25.000 de locuri de muncă anual.
 • Adoptarea unor legi noi care să permită angajaților să-și asigure veniturile prin intermediul fondurilor private de pensii, sau așa-numitul pilon II de pensii.
 • Pentru a asigura protecția minimă a pensionarilor, însemnând revizuirea coșului minim de existență și asigurarea unei pensii revăzute tuturor categoriilor de pensionari, va trebui să sporim Fondul național de pensii cu circa 2,5 miliarde de lei. Iar pentru aducerea întregului sistem de pensionare la standardele europene de 42% din salariul mediu, va trebui să identificăm alte 5 miliarde lei pentru Fondul de pensii revăzute. Este o sarcină grea, dar pe umerii celor care știu să facă asta este o sarcină ușoară!

Suntem cu toții martorii unui joc al absurdului, în care o mână de indivizi care încalcă regulile se îmbogățesc, iar marea majoritate, care respectă regulile, trăiește în sărăcie. Acest joc nu mai poate continua.
Era sărăciei se va sfârși odată cu această guvernare. Era prosperității începe odată cu noi, începe ACUM!

Vedeți aici documentul care explică detaliat cum vom realiza acest angajament.

Leave a Reply