Pe 25 septembrie Mișcarea de Rezistență ACUM a desfășurat un protest în fața sediului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în legătură cu expulzarea ilegală a celor 7 cetățeni turci, profesori și directori din rețeaua de licee „Orizont”.

Pe 6 septembrie, angajații SIS au dat buzna în casele celor 7 cetățeni turci, i-au reținut forțat, i-au urcat într-un avion pregătit din timp cu destinația Turcia și, practic, i-au vândut regimului Erdoğan. Aceste persoane au locuit în Republica Moldova zeci de ani, au întemeiat aici familii, au educat întregi generații de copii și nu au comis niciodată ilegalități.

Modalitatea prin care regimul de la Chișinău a procedat cu cei șapte cetățeni turci încalcă multiple acte internaționale, încalcă legislația națională, dar și orice regulă de bun-simț. Acest caz ilustrează fața adevărată a regimului de la Chișinău – acesta este nu doar dictatorial, ci și inuman. Mâine ceea ce li s-a întâmplat profesorilor deportați ni se poate întâmpla oricăruia dintre noi.

„Legea spune că această instituție trebuie să asigure securitatea statului și securitatea cetățenilor. SIS s-a transformat într-o bâtă a regimului Plahotniuc-Dodon, mai ales de când în fruntea instituției a fost numit omul lui Plahotniuc, Vasile Botnari. Cerem demisia lui Botnari și le spunem că abuzurile comise de SIS vor fi sancționate foarte dur.”, a declarat Maia Sandu, Președinta PAS.

„Îmi exprim solidaritatea cu rudele, prietenii, copiii celor care au fost răpiți într-un mod mai abuziv decât în anii stalinismului. Acești oameni ne-au educat copiii, au făcut din elevii noștri olimpici, chiar și autoritățile moldovenești au constatat că sunt compatibili cu statutul de azilant, însă, la dispoziția lui Plahotniuc, aceste persoane au fost răpite și expulzate în Turcia. Va veni timpul când și Botnari, și Poalelungi, și Dodon, și Plahotniuc vor răspunde pentru această crimă împotriva oamenilor.”, a declarat Andrei Năstase, Președintele Platformei DA.

„Cum putem să vorbim despre un stat de drept când tâlhărește, în dimineața zilei de 6 septembrie, au fost expulzați din Republica Moldova profesorii de la liceul „Orizont”? Cum putem să fim indiferenți față de faptul că ni se fură țara? Chem cetățenii Republicii Moldova să fie alături de Mișcarea de Rezistență și să nu permitem să fie încălcate drepturile și libertățile noastre.”, a spus Tudor Deliu, Președintele PLDM.

„Serviciul de Informații și Securitate nu se ocupă de securitatea Republicii Moldova, deoarece SIS aservește regimul actual. Le amintesc că niciun regim autoritar nu este veșnic. După ce în Republica Moldova va fi instaurată dictatura legii, toți vor răspunde pentru ilegalitățile comise.”, a adăugat Oazu Nantoi, membru în Comitetul de Rezistență Națională.

În cadrul flashmobului s-a cerut demisia lui Vasile Botnari, șeful Serviciului de Informații și Securitate, și s-a accentuat că toți cei responsabili de răpirea cetățenilor turci vor fi trași la răspundere după ce regimul dictatorial va fi dat jos și va fi instaurat statul de drept și legea în Republica Moldova.