Venituri

Creșterea salariului mediu până la cel puțin 11.000 lei pe lună și a veniturilor tuturor pensionarilor peste nivelul minim de existență.

Moldova este cea mai săracă țară din Europa, iar lucrurile nu pot rămâne așa. Măsurile noastre de susținere a antreprenorilor (cei care angajează oameni și plătesc salarii) și de lupta împotriva corupției mari ne vor permite să dublăm salariul mediu, față de cifra actuală.

Salariu mediu

 • Facilitarea creșterii investițiilor mediului privat în medie cu 10% anual prin: asigurarea regulilor egale de joc în afaceri, construirea de instituții  publice independente și eficiente, garantarea statului de drept, combaterea corupției mari, concurență onestă, îmbunătățirea imaginii țări la nivel internațional pentru a atrage investiții străine, îmbunătățirea accesului la credite, susținerea IMM-urilor etc.
 • Creșterea investițiilor publice cu 10-15% anual,  direcționate în mod prioritar către educație, sănătate, autostrăzi și drumuri care leagă localitățile cu centrele raionale, sisteme de alimentare cu apă și canalizare.

Pensii mărite

 • Aducerea în câmpul legal de muncă a peste 150.000 angajați
 • Reducerea economiei tenebre și eliminarea practicii salariilor în plic, care vor aduce la budget cel puțin 3 miliarde lei
 • Pe termen mediu și lung, asigurarea implementării standardelor europene prin asigurarea unui nivel al pensiei medii de 42% din mărimea salariului mediu pe economie.
 • Adoptarea cadrului legal cu privire la crearea pilonului II de pensii, care să permită angajaților să-și asigure veniturile prin intermediul fondurilor private de pensii.
Citește cum planificăm să creștem veniturile

Educație

Majorarea finanțării școlilor și grădinițelor, precum și a salariilor din învățământ, astfel încât părinții să nu fie obligați să plătească suplimentar.

Părinții sunt nevoiți să plătească sute de lei pe lună pentru taxe școlare – reparații, procurare de cărți, taxe de înscriere, în timp ce școlile și profesorii sunt nevoiți să ceară bani în plus ca să li se asigure salarii și condiții decente de învățare. Iată câteva măsuri care prin care vom realiza angajamentul:

 • Sporirea finanțării pentru educație și gestionarea responsabilă a resurselor.
 • Majorarea, din primele luni de guvernare, a salariilor lucrătorilor în educație cu cel puțin 50% față de nivelul lunii septembrie 2018.
 • Profesori mai pregătiți și mai mulți prin: (i) identificarea și atragerea tinerilor cu vocație pedagogică în învățământ; (ii) mai mulți bani alocați pentru instruirea profesorilor, în special în metode inovative de predare.
Rodica Agrici - Angajamentul ACUM în domeniul sănătății

Rodica Agrici Vascan, Vicepreședintă a Organizației Teritoriale Ialoveni a Platformei DA, medic cu un stagiu de 25 de ani, în cadrul evenimentului de lansare a angajamentelor ACUM: „Angajamentul nostru cheie în domeniul sănătății este reducerea cu 25% a cheltuielilor oamenilor pentru medicamente și sporirea accesului la servicii de sănătate calitative.”#învingemacum

Gepostet von ACUM am Mittwoch, 7. November 2018

Sănătate

Reducerea cu 25% a cheltuielilor oamenilor pentru medicamente și sporirea accesului la servicii de sănătate calitative.

Peste 70% din cheltuielile oamenilor pe sănătate se duc pe medicamente, iar mulți dintre noi intră în sărăcie pentru simplul fapt că vor să se trateze. Soluția noastră se va realiza prin mai mulți bani de la stat pentru compensarea medicamentelor esențiale și printr-o Poliță care va oferi servicii medicale mai bune.

 • Creșterea cu cel puțin 50% alocărilor pentru compensarea medicamentelor din Fondul de bază al asigurării obligatorii de asistență medicală
 • Facilitatea concurenței pe piața medicamentelor, care să permită majorarea numărului de importatori și la reducerea prețurilor la medicamente pentru cetățeni
 • Asigurarea transparenței și corectitudinii în procurarea medicamentelor și în negocierea prețurilor.
Discurs Alexandru Slusari_Lansarea angajamentelor ACUM

Alexandr Slusari, Vicepreședinte al Platformei DA, despre angajamentul în domeniul justiției și lupta împotriva corupției:„Forța noastră antioligarhică propune schimbări cardinale în acest domeniu, întrucât acestea vor garanta eliberarea rapidă a statului, prin excluderea absolută a imixtiunii politice în justiție, eliminarea din sistem și tragerea la răspundere a tuturor procurorilor și judecătorilor care au executat comenzi politice și au adoptat acte ilegale, solicitarea asistenței partenerilor externi pentru asigurarea independenței justiției, investigarea modului de acumulare a averilor și confiscarea averilor care nu pot fi justificate.Noi vom câștiga această bătălie, deoarece ei se luptă pentru propriile averi, libertate și oleacă de putere. Noi suntem responsabili pentru soarta copiilor și nepoților noștri.”#învingemacum

Gepostet von ACUM am Donnerstag, 8. November 2018

Justiție și Anticorupție

Eliminarea din justiție a procurorilor și judecătorilor corupți, lichidarea structurilor oligarhice și combaterea corupției mari, recuperarea miliardelor furate, inclusiv prin confiscarea averilor ilicite.

Moldova în Europa

Îndeplinirea până în 2023 a tuturor condițiilor pentru solicitarea calității de membru al Uniunii Europene.

Acțiunile criminale ale guvernării actuale au dus la cele mai reci relații cu Uniunea Europeană din 2009 încoace – am pierdut nu doar fonduri europene, dar și susținerea și încrederea partenerilor europeni. O țară europeană înseamnă o țară în care oamenii au venituri decente, unde viitorul copiilor este asigurat și unde  legile sunt respectate.

Vom restabili relațiile bune cu UE prin următoarele măsuri:

 • Legitimarea voinței alegătorilor exprimată la alegerile pentru primăria mun. Chișinău, iar cei care au executat comenzi politice de anulare a scrutinului vor fi trași la răspundere;
 • Eliminarea din justiție a judecătorilor și procurorilor corupți
 • Anularea legilor amnistiei capitalului și legii cetățeniei și pedepsirea penală a celor responsabili de abuz
 • Îndeplinirea celorlalte două criterii majore de aderare: instituții democratice și economie funcțională de piață.

În urma acestor măsuri, vom obține:

 • Posibilitatea de a depune cerere de aderare la UE
 • Deblocarea a 30 milioane euro fonduri europene în primele 2 luni de mandat
 • Fluidizarea traficului în vama cu UE
 • Reducerea dependenței de gazul rusesc și de energia electrică din Transnistria prin conectarea la rețelele energetice din România și UE
 • Reactualizarea și aprofundarea parteneriatului strategic de integrare europeană cu România.