Regimul PD-PSRM a interzis votarea în diasporă atât cu pașaportul cu termen de valabilitate expirat (așa cum s-a întâmplat la ultimele scrutine), cât și cu buletinul valabil (așa cum se permite cetățenilor din Republica Moldova). Pe lângă acest abuz, guvernare actuală împiedică depunerea contestațiilor.

Comisia Electorală Centrală a obligat, absolut ilegal, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare să refuze primirea contestațiilor pe obstrucționarea dreptului de vot.

Chiar dacă Codul electoral prevede în mod expres că contestaţiile ce se referă la exercitarea dreptului la vot sau la administrarea alegerilor în ziua alegerilor se depun la biroul electoral – art.71 alin.(1) propoziția a doua din Codul electoral -, Comisia Electorală Centrală cu de la sine putere, absolut ilegal, a obligat președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare să refuze primirea contestațiilor.

Este al doilea mare abuz în raport cu cetățenii din diasporă după că Comisia Electorală Centrală a interzis, contrar legii și practicii constante de la ultimele 7 scrutine, votarea cu pașapoarte cu termen de valabilitate expirat.

Urmare acestor ilegalități, vom solicita tragerea la răsăundere penală a Alinei Russu, Președinta Comisiei Electorale Centrale, pentru obstrucționarea dreptului de vot în diasporă și abuz de putere.

În timp ce se împiedică votarea în diasporă, a fost comisă o fraudă masivă în cele 2 circumscripții organizate pentru Transnistria.

Zeci de mii de oameni au fost transportați organizat în schimbul unei retribuții de 20 de dolari SUA din regiunea transnistreană pentru a vota la alegerile parlamentare. În plus, în Transnistria opoziția nu a avut posibilitate de a desfășura campanie electorală, or accesul liderilor opoziției în acestă regiune a fost interzis.

Așa fiind, constatăm încălcarea principiului votului liber exprimat în aceste 2 circumscripții uninominale, fapt pentru care nu recunoaștem valabilitatea scrutinului. De asemenea, chemăm misiunile de observare a alegerilor să declare alegerile în aceste 2 circumscripții ca fiind contrare standardelor OSCE și ale Consiliului Europei și să nu le recunoască.

Pentru neglijență crasă în exercitarea atribuțiilor de serviciu, vom depune plângere penală împotriva șefului Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari.

De asemenea, se comite o fraudă masivă în alegerile din circumscripția unde candidează co-președintele blocului ACUM DA PAS, Andrei Năstase.

În circumscripția nr. 33 din Chișinău unde candidează Andrei Năstase, regimul a recurs la o fraudă masivă manifestată, în special, prin falsificarea listelor electorale și aducerea organizată a oamenilor din alte circumscripții pentru a vota pentru candidatul regimului Constantin Țuțu. Vorbim de mii de oameni cărora fictiv și ilegal li s-au făcut înregistrări de domiciliu în localitățile din această circumscripție.

De asemenea, au fost înregistrate zeci de cazuri de intimidare și hărțuire a observatorilor din partea candidatului opoziției de către exponenții regimului de guvernare.

Blocul ACUM DA PAS îndeamnă toți cetățenii să iasă la vot – mai sunt câteva ore până la închiderea secțiilor de votare. Doar ieșind în număr cât mai mare la vot, putem contracara fraudele masive comise de regim.