Facem apel la concetățenii noștri din diasporă să se mobilizeze la vot pe 24 februarie 2019 pentru a zădărnici această tentativă clară a autorităților de a influența rezultatul votului din diasporă.

Facem apel către observatorii internaționali să ia notă de o tentativă clară de a influența rezultatul alegerilor în Circumscripția 51 SUA, Canada în favoarea actualului vicespeaker al Parlamentului Valeriu Ghilețchi. Se utilizează aparatul administrativ și banii publici pentru a crea un avantaj candidatului sus-numit, în timp ce altor concetățeni de ai noștri din diasporă li s-a luat brutal dreptul de a vota în baza pașapoartelor expirate.

În timp ce concetățenilor noștri din diasporă nu li se va permite să voteze în baza pașapoartelor expirate pentru prima dată în istoria recentă, unii concetățeni beneficiază de servicii mobile de înnoire a pașapoartelor expirate în ajun de alegeri.

Ambasada RM în SUA a făcut anunțuri publice despre procesul de înnoire a pașapoartelor. Ar fi fost un efort salutabil, dacă nu era unul selectiv și regionalizat. Dumitru Alaiba, candidatul ACUM pentru circumscripția 51 SUA, Canada, a solicitat informație oficială despre acest proces, și anume:

  1. Criteriile în baza cărora au fost stabilite regiunile în care a fost organizat procesul de înnoire a pașapoartelor. În baza căror studii, cercetări, sau alte probe au a fost luată decizia de a acorda acest serviciu anume în aceste regiuni.
  2. În baza căror acte normative a fost luată decizia de a oferi acest serviciu și ce autoritate a luat această decizie. Vă rog să atașați documentul care conține această decizie.
  3. Motivele din care unele regiuni și orașe cu o densitate considerabilă de cetățeni ai Republicii Moldova (Chicago, Montreal, Toronto), au fost excluse din acest proces.
  4. Dacă asemenea proces a fost organizat și în alte state UE, unde avem un număr mare de cetățeni, care și-au demonstrat capacitatea de mobilizare la vot.
  5. Numărul de pașapoarte ce vor fi emise prin această metodă până în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
  6. Cât a costat din bani publici organizarea acestui proces de înnoire a pașapoartelor în unele regiuni ale Statelor Unite ale Americii.

Răspunsul Agenției Servicii Public (vezi aici)  ne spune că:

Procesul de înnoire a pașapoartelor, cu echipe și echipamente mobile, a fost organizat doar de Ambasada SUA, nu și cu alte ambasade din America de Nord sau Uniunea Europeană. Pe teritoriul SUA, s-au selectat doar unele regiuni, din câte cunoaștem.

ASP a refuzat să ofere informație, sau cel puțin o estimare, despre câte pașapoarte au fost sau vor fi emise în cadrul acestui program până în alegerile din 24 februarie 2019.

ASP a confirmat, de facto, faptul că procesul de înnoire a pașapoartelor și regiunile prioritare au fost selectate în baza unor criterii netransparente.

De asemenea, notăm faptul că persoanele de contact indicate de Ambasada SUA în anunțurile sale publice fac campanie deschis în favoarea unui candidat în circumscripția 51, actualul vice-speaker al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi.

Noi respectăm opțiunea tuturor cetățenilor, iar dreptul la un vot liber este unul sfânt. Este, însă, inacceptabil când instituțiile statului joacă deschis în aceeași echipă cu un candidat electoral, declarat în aceste alegeri independent, dar de facto vice-speaker în actualul parlament, votat în această funcție de către majoritatea parlamentară.